Kalamar Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar yemekleri, deniz ürünleri sevenler için vazgeçilmez bir seçenektir. Evde hazırlamak için gerekli malzemeleri ve tarifleri keşfedin. Kalamarın nasıl marine edileceğinden, kızartma ve güveç tariflerine kadar farklı pişirme yöntemleriyle lezzetli tabaklar hazırlayabilirsiniz.
Kalamar Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri
05 Eylül 2024

Kalamar Yemekleri


Kalamar sadece restoranlarda bulunup evde yapmaya karar verildiğinde, çiğ kalamarları görünce tepki verilebilir. "O lezzetle yediğimiz kalamar bu muymuş?" diyenler olabilir. Ancak, bu görünüşe aldanmamak gerekir. Kalamarlar yıkanıp üzerindeki incecik renkli deri çıkarıldığında, içlerinde bembeyaz bir et kalır. Kalamarı aldım, nasıl pişirilecek diyenler için aşağıda tarifler vereceğim. Kalamar pişirmeye karar verdiyseniz, bir gün önceden alıp temizleyip buzdolabında bekletmelisiniz. Alınan kalamarları hemen pişirmek isterseniz, sosla marine edilip bir gün buzdolabında bekletilen kadar lezzetli olmayacağını belirteyim.

Kalamar Kızartması İçin Malzemeler


  • 1 kg kalamar
  • 2 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)
  • Tuz
  • Yarım kase un veya mısır unu

Marine Malzemeleri


  • 1 limon
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı süt

Marine İşlemleri

Temizlenmiş ve yıkanmış kalamarları bir orta boy kap içine koyun ve üzerine karbonat, tuz, limon suyunu ilave edin. İyice yoğurun, en az yarım saat kadar yoğrulması gerekir. İyice yoğurduğunuz kalamarın üzerine sütü ilave edin ve 2-3 dakika daha yoğurun. İyice yoğrulan kalamarın üzerine bir kapak ile kapatın ve buzdolabına koyun.

Kalamar Kızartması Nasıl Yapılır?

Kalamarları kızartmadan önce unun içine bir fiske tuz ilave edin ve karıştırın. Bir kızartma kabına yağınızı koyun ve ocağı yakın; yağ iyice kızmalı. Kalamarları buzdolabından çıkarın, elinizle şekil verip una bulayın ve kızgın yağa bırakın. 2-3 dakika kızartın. Kızarttığınız yağın mutlaka kızgın olması lazım ve kızartma süresini 3 dakikadan fazla yapmayın ki kalamarlar kurumasın. Kızaran kalamarları bir kağıt havlu üzerine çıkarın, fazla yağını çekmesi için.

Güveçte Kalamar İçin Malzemeler

  • 300 gr kalamar
  • 2 adet orta boy domates
  • 2-3 adet çarliston biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet orta boy soğan
  • 6-7 yaprak maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz ve karabiber
  • 4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 70 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)
  • 1 çay kaşığı salça
  • Yarım su bardağı su

Güveçte Kalamar Nasıl Yapılır?

Yıkanıp temizlenmiş kalamarları halka halka doğrayın. Derin bir tava içine zeytinyağını koyun ve doğradığınız soğanı ve biberleri ilave edin, karıştırarak kavurun. Kavrulan soğanların üzerine kalamarları ilave edin ve doğranan domatesleri, sarımsağı ve tüm baharatları ekleyin, karıştırın. Tava içinde domatesler suyunu salmışsa su ilave etmeden direkt salçayı ekleyin; fakat susuz ise suyu ilave etmek gerekir. 4-5 dakika suyu çekilene kadar tavada kalamarları pişirin. Suyunu çeken kalamar karışımını güvece koyun ve üzerine zeytinyağını gezdirin. Kaşar peynirini rendeleyip güvece ilave edin. Önceden 200 dereceye ayarlayıp ısıttığınız fırına güveci koyun ve üzeri kızarana kadar pişirin. Üzeri kızaran güveci fırından çıkarın, servis tabaklarınıza alın ve ince kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Zühdiye 12 Temmuz 2024 Cuma

Kalamarları ilk kez aldığımda bu kadar çiğ ve garip görünmeleri normal mi? Bu marine işlemi gerçekten lezzeti bu kadar değiştiriyor mu? Marine işlemini tam olarak nasıl yapmamı önerirsiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Zühdiye,

Evet, kalamarları çiğ olarak aldığınızda garip ve biraz çiğ görünmeleri normaldir. Marine işlemi, kalamarların hem yumuşamasını sağlar hem de lezzetlerini önemli ölçüde artırır. Marine işlemi için şu adımları izleyebilirsiniz:

1. Kalamarları temizleyin ve halkalar halinde dilimleyin.
2. Bir karışım hazırlamak için zeytinyağı, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak biraz pul biber kullanın.
3. Kalamarları bu karışıma ekleyin ve iyice harmanlayın.
4. Kalamarları buzdolabında en az 1-2 saat marine edin, daha iyi bir lezzet için gece boyunca bekletebilirsiniz.

Bu şekilde marine ettiğinizde kalamarlarınızın lezzeti ve dokusu çok daha iyi olacaktır. Afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Kalamar Nasıl Avlanır?
Kalamar Nasıl Avlanır?
Kalamar Sırtısı Avı
Kalamar Sırtısı Avı
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Kalamar Tava Tarifi ve Malzemeleri
Kalamar Tava Tarifi ve Malzemeleri
Kalamar Izgara Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Kalamar Izgara Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Izgara Kalamar Tarifi ve Malzemeleri
Izgara Kalamar Tarifi ve Malzemeleri
Kalamar Nedir? Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Kalamar Nedir? Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Kalamar Izgara Tarifi ve Malzemeleri
Kalamar Izgara Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Güveçte Kalamar Tarifi ve Malzemeleri
Güveçte Kalamar Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Mürekkep Balığı Kalamar
Mürekkep Balığı Kalamar
Kalamar Yemek Caiz mi?
Kalamar Yemek Caiz mi?
Kalamar Balığı Türleri ve Özellikleri
Kalamar Balığı Türleri ve Özellikleri
Kalamar Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Kalamar Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Fırında Kalamar Tarifi ve Malzemeleri
Fırında Kalamar Tarifi ve Malzemeleri
Kalamar Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri
Kalamar Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri