Kalamar YemekleriKalamar sadece restoranlarda bulunup evde yapmaya karar verildiğinde, çiğ kalamarları görünce tepki verilebilir. "O lezzetle yediğimiz kalamar bu muymuş?" diyenler olabilir. Ancak, bu görünüşe aldanmamak gerekir. Kalamarlar yıkanıp üzerindeki incecik renkli deri çıkarıldığında, içlerinde bembeyaz bir et kalır. Kalamarı aldım, nasıl pişirilecek diyenler için aşağıda tarifler vereceğim. Kalamar pişirmeye karar verdiyseniz, bir gün önceden alıp temizleyip buzdolabında bekletmelisiniz. Alınan kalamarları hemen pişirmek isterseniz, sosla marine edilip bir gün buzdolabında bekletilen kadar lezzetli olmayacağını belirteyim. Kalamar Kızartması İçin Malzemeler
Marine Malzemeleri
Marine İşlemleriTemizlenmiş ve yıkanmış kalamarları bir orta boy kap içine koyun ve üzerine karbonat, tuz, limon suyunu ilave edin. İyice yoğurun, en az yarım saat kadar yoğrulması gerekir. İyice yoğurduğunuz kalamarın üzerine sütü ilave edin ve 2-3 dakika daha yoğurun. İyice yoğrulan kalamarın üzerine bir kapak ile kapatın ve buzdolabına koyun. Kalamar Kızartması Nasıl Yapılır?Kalamarları kızartmadan önce unun içine bir fiske tuz ilave edin ve karıştırın. Bir kızartma kabına yağınızı koyun ve ocağı yakın; yağ iyice kızmalı. Kalamarları buzdolabından çıkarın, elinizle şekil verip una bulayın ve kızgın yağa bırakın. 2-3 dakika kızartın. Kızarttığınız yağın mutlaka kızgın olması lazım ve kızartma süresini 3 dakikadan fazla yapmayın ki kalamarlar kurumasın. Kızaran kalamarları bir kağıt havlu üzerine çıkarın, fazla yağını çekmesi için. Güveçte Kalamar İçin Malzemeler
Güveçte Kalamar Nasıl Yapılır?Yıkanıp temizlenmiş kalamarları halka halka doğrayın. Derin bir tava içine zeytinyağını koyun ve doğradığınız soğanı ve biberleri ilave edin, karıştırarak kavurun. Kavrulan soğanların üzerine kalamarları ilave edin ve doğranan domatesleri, sarımsağı ve tüm baharatları ekleyin, karıştırın. Tava içinde domatesler suyunu salmışsa su ilave etmeden direkt salçayı ekleyin; fakat susuz ise suyu ilave etmek gerekir. 4-5 dakika suyu çekilene kadar tavada kalamarları pişirin. Suyunu çeken kalamar karışımını güvece koyun ve üzerine zeytinyağını gezdirin. Kaşar peynirini rendeleyip güvece ilave edin. Önceden 200 dereceye ayarlayıp ısıttığınız fırına güveci koyun ve üzeri kızarana kadar pişirin. Üzeri kızaran güveci fırından çıkarın, servis tabaklarınıza alın ve ince kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun. |
Kalamarları ilk kez aldığımda bu kadar çiğ ve garip görünmeleri normal mi? Bu marine işlemi gerçekten lezzeti bu kadar değiştiriyor mu? Marine işlemini tam olarak nasıl yapmamı önerirsiniz?
Cevap yazMerhaba Zühdiye,
Evet, kalamarları çiğ olarak aldığınızda garip ve biraz çiğ görünmeleri normaldir. Marine işlemi, kalamarların hem yumuşamasını sağlar hem de lezzetlerini önemli ölçüde artırır. Marine işlemi için şu adımları izleyebilirsiniz:
1. Kalamarları temizleyin ve halkalar halinde dilimleyin.
2. Bir karışım hazırlamak için zeytinyağı, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak biraz pul biber kullanın.
3. Kalamarları bu karışıma ekleyin ve iyice harmanlayın.
4. Kalamarları buzdolabında en az 1-2 saat marine edin, daha iyi bir lezzet için gece boyunca bekletebilirsiniz.
Bu şekilde marine ettiğinizde kalamarlarınızın lezzeti ve dokusu çok daha iyi olacaktır. Afiyet olsun!