Kalamar Kalori Kalamar, deniz ürünlerine meraklı birçok kişinin vazgeçilmezlerinden biridir. Çeşitli şekillerde pişirilebilen kalamar, genellikle yoğurtlu ve sarımsaklı bir sos olan tarator sosu ile tüketilir. Kalamarın Kalori İçeriği Kalamar oldukça lezzetli bir deniz ürünüdür ve farklı şekillerde tüketilebilir. Kalamarın kalori içeriği, pişirme yöntemine ve beraberinde tüketilen soslara bağlı olarak değişiklik gösterir. Kalamarın en çok tercih edilen çeşitlerinin kalori oranları şu şekildedir:
Bir tane kalamarın içerisindeki 12 kalorinin gıda sayısal değeri dağılımı ise şu şekildedir: %16 yağ, %33 karbonhidrat ve %51 protein. Tarator Sosunun Kalori İçeriği 100 gram tarator sosunun içerisindeki gıdaların yaklaşık kalori değerleri aşağıdaki gibidir:
Kalamar Pişirme Yöntemleri Kalamarın en çok tercih edilen pişirme tekniklerinden biri tava kızartmadır. Bol yağda pişirildiği için kalamar tavanın kalorisi de yüksektir. Bir başka teknik ise kalamarları bol suda haşlayarak salata ile tüketmektir. Yağ ile temas etmediği için bu yöntemin kalorisi daha düşüktür. Kalamar ayrıca ızgara olarak da pişirilebilir ve bu seçeneğin kalorisi, tavaya göre daha düşüktür. Kalamarın Sağlık Açısından Değerlendirilmesi Kalamar, çok tanınmış bir gıda olmamasına rağmen, bilenler için deniz ürünlerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Mürekkep balığı olarak da bilinen kalamar, taze ve doğru pişirme teknikleriyle sağlıklı bir seçenek olabilir. Ancak, kalamarın kolesterol içeriği yüksek olduğundan diyabet hastaları, tansiyonu olanlar ve kalp damar hastaları kalamar tüketirken dikkatli olmalı ve mümkünse kalamardan uzak durmalıdırlar. Kalamarın Pişirilişine Göre Kalori Dağılımı
Bir tane kalamarın içerisindeki kalori değerlerinin dağılımı şu şekildedir:
|