Kalamar Nasıl Pişirilir? Kalamar, pek çok kişinin severek tükettiği bir deniz ürünüdür. Özellikle balık sofralarında kalamar tava, kalamar güveç, kalamar dolması, ızgara kalamar gibi farklı tarifler servis edilir. Kalamar en fazla tavada, yani kızartılarak yapılır. Bunu küçük büyük herkes sever. Yanında tarator sosla ikram edilen kalamar tava harika bir tariftir. Aslında kolay yapılır. En önemli konu kalamarın önceden soslanması ve yumuşamasını sağlamaktır. İster taze kalamar alarak, isterseniz dondurulmuş kalamarla bunu yapabilirsiniz. Önemli olan biraz büyükçe kalamar kullanmanızdır. Piştiğinde yuvarlak halkaları zevkle yiyebilirsiniz. Ayrıca kalamarı alırken oltayla avlanmış olmasına dikkat etmelisiniz. Kalamar olta ve ağla avlanabilir. Ancak oltayla avlanmış olanlar daha lezzetli olur. Bunun nedeni, ağla avlanan kalamarların birbiriyle yakın olduğu sürede vücutlarından salgıladıkları bir madde nedeniyle lezzet kaybına uğramasından kaynaklanır. Eğer sürekli alışveriş ettiğiniz bir balıkçınız olursa, size bu konuda yardımcı olabilir. Malzemelerimiz hazırsa, hemen kalamar nasıl pişirilir buna bir göz atalım. Hepinize kolay gelsin. Kalamar Nasıl Pişirilir, Malzemeler Nelerdir?
Marine Etmek İçin
Kalamar Nasıl Pişirilir? Önce kalamarlar ayıklanmamış ise bunları ayıklamamız gerekiyor. Kalamar ayıklamayı gözünüzde fazla büyütmeyin. Baş kısmını tutup çekerseniz, içindekilerle birlikte çıkacaktır. Bunları bol suyla yıkayın. Kalamarın üzerindeki renkli zarı ise sivri olan kısmından tutarak soyun. Kalıp gibi üzerindeki zar çıkacak ve bembeyaz bir kalamar haline gelecektir. Daha sonra yeniden yıkadığınız kalamarı kesme tahtasında yaklaşık bir parmak kalınlığında halkalar halinde doğrayın. Bunları kolay olması açısından buzdolabı poşetinin içine koyun. Buna tuzu, toz şekeri ve karbonatı da ilave edin. Daha sonra torbanın ağzını kapatarak dışarıdan iyice ovalayın. Kalamar halkaları iyice köpürmelidir. Hatta elinize bir şişe alarak dip kısmıyla torbanın üzerinden kalamarları biraz dövün. Bunu buzdolabında 1 saat kadar bekletin. Genellikle bu süreyi herkes uzun tutar. Ancak sosuyla iyice harmanlanan kalamar kısa sürede yumuşar, merak etmeyin. Bundan sonra geniş yayvan bir tabağa bol un koyun. Kalamar halkalarını tek tek unlayın. Bu arada tavada bol miktarda sıvı yağ kızdırmalısınız. Kalamar tavanın en önemli unsurlarından birisi bol yağda kalamarı kızartmaktır. Unlanmış kalamar halkalarını tavada kızartın. Renkleri altın sarısı olunca pişmiş olur. Fazla kızartırsanız lastik gibi olur, buna dikkat edin. Servis tabağına aldığınız kalamar halkalarını biraz maydanoz yapraklarıyla süsleyin. Yanına tercihe göre tarator sos da koymanızı tavsiye ederiz. Tarator sos iç ceviz, ekmek içi gibi malzemelerle hazırlanır. Bunun tarifi için verdiğimiz tarifleri inceleyebilirsiniz. Ekstra Bilgiler Kalamarın yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için marine süresini uzun tutmak önemlidir. Ayrıca, kalamarı kızartırken yağın iyice kızmış olduğundan emin olun. Kalamarın yanında limon dilimleri ve roka gibi garnitürlerle sunum yapabilirsiniz. Tarator sosun yanı sıra farklı soslar da deneyebilirsiniz. Afiyet olsun. |