Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kalamar Türleri

Kalamar Türleri

Kalamar türleri, hiç şüphesiz ki kafadan bacaklılar arasında ekonomik ve gastronomik açılardan en önemlileri kalamarlardır. Kalamar türlerini ele aldığımız bu makalede ülkemizdeki kalamar türlerine anlatacağız. Ülkemizde Karadeniz hariç, diğer denizlerde üç Kalamar türü bilinmektedir.

Kalamar türleri nelerdir?


Loligo vurlgaris (Adi kalamar): Adi kalamar ülkemizin denizlerinde en çok bulunan tür olarak önem taşır. 12-16 yıl öncesine kadar İstanbul Adalar civarlarında ve Yalova önlerinde dahi rastlanabilen bu tür, Marmara'yı terk ederek Ege ve Akdeniz'in sularına göçmüş durumdalar. Adi kalamar pelajik bir tür olarak dibe bağımlı olmaksızın serbest su kütlesinde, hemen yüzeyden 85 m derinliğe kadar, kıta sahanlığı bölgesinde yaşamaktadır. Karides, balık ve kurtlarla besinini sağlamaktadır. Geceleri, balıkçıların lüks ışığına gelerek orada toplanan organizmaları avlar. Boyu 50-55 cm olabilse de genellikle 25-30 cm civarındadır. Kolların çevresinde yer aldığı baş bölümü, gövdeden kolaylıkla ayırt edilir. Burada yer alan iri gözleri saydam bir kornea tabakası ile kaplıdırlar. Gövde uzundur ve uç tarafa doğru sivrilmektedir. Sırt tarafı karın tarafına oranla biraz yuvarlaktır.

Illex coındettı (Kırmızı kalamar): bu türün vücudun geri ucunda yer alan yüzgeci, sırt yüzeyine yapışıktır ve gövdenin bu bölümünü örter durumda ve kalp biçimdedir. Kontraktil olmayan uzun kollarda el ayasındaki vantuzlar dörder sıralı, olup ortada kalanlar ise iridir. Elin parmak biçiminde incelen ucundakiler ise 8'er sıralıdırlar. İç iskelet ince bir kalem misali boynuzsu maddeden yapılmıştır. Rengi kırmızıdır, gözlerde kornea tabakası bulunmaz. Boyu 40-44 cm'ye kadar olabilirse de ortalama 32-35 cm kadardır. Gençler dibe yakın sularda yaşlılar ise orta sularda yaşarlar. Geceleyin su yüzeyine yükselerek avlanırlar.

Avcılığı diğer türler gibidir.

Todarodes saggıtatus (Mızraklı kalamar): Gövdesi mızrak şeklinde olup kaslar çok iyi gelişmiş durumdadır. Türün diğer kalamarlardan ayrılmasında rol oynayan yüzgeçler gövdenin ucunda her iki yanda üçgenler biçiminde olup, gövde uzunluğunun 1/4'e kadar uzanırlar ve üçgen şeklinde sonlanırlar. Kafanın çevresinde yer alan kollardan kısa 8 adedinin vantuzları ikişer sıralıdır. Todarodes sagittatus'un, uçları el biçiminde yassılaşmış uzun kolları da kontraktil değildirler. Bunlarda yer alan vantuzlar el ayası biçiminde geniş bölümde, kenarlarda iri ortada küçük çaptadırlar. Buna karşın elin ucuna doğru, bir parmak gibi sivrilen bölümünde, dört sıra halindeki vantuzlar eşit çaplıdırlar. İç iskeleti tıpkı bir mürekkep kalemini andırır biçimde, boynuzumsu bir maddeden yapılmış, ince bir çubuk şeklindedir. Vücut rengi genellikle kırmızıdır. Loligo vulgaris'den farklı olarak, gözlerde kornea tabakası bulunmamaktadır.
Son Güncelleme : 19.01.2024 02:14:38
Kalamar Türleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kalamar Türleri Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Kalamar Türleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Izgara Kalamar
Izgara Kalamar
Izgara Kalamar: Kışın bir hafta sonunu arkadaşlarınızla değerlendirmeyi düşünürken, mangal yapıyorsanız, bu menüye kalamar dahil etmeyi ister misiniz? Kalamar mevsiminin geldiği bu günlerde körpe kalamarları marine yapıp, mangalda ızgara yapmanın key...
Mayonezli Kalamar Sosu
Mayonezli Kalamar Sosu
Mayonezli Kalamar Sosu, kalamarı özellikle ağız tadı ile yemek için mutlaka pişirmeden önce güzel bir şekilde marine ederek hazırlanmalıdır. Ayrıca önceden marine edilerek soslanmış olan kalamarı pişirmeden önce kesinlikle yıkamayın. Çünkü pişireceği...
Kalamar Tava
Kalamar Tava
Kalamar tava, oldukça lezzetli olan ve çok sevilen deniz ürünlerinden bir tanesidir. Ana öğün olarak kolayca sunabileceğiniz kalamar tavayı çocuklarınıza ve sevdiklerinize gönül rahatlığı ile pişirip sunabilirsiniz. Pişirilmesi oldukça kolay ve vitam...
Kalamar Avı
Kalamar Avı
Kalamar avı, yem seçiminin önemli olduğu bir avlanma türüdür. Eğer yem kullanmayacaksak kalamar sırtısı kullanmamız gerekmektedir. Balık avında sık kullanılan sülünes yemi kalamar avı için vazgeçilmez bir yem türüdür. Sülünesi kabuklarından ayırdıkta...
Fırında Kalamar
Fırında Kalamar
Fırında kalamar; daha önce hiç denemeyenlerin mutlaka denemesi gereken bir tariftir. Balık, çok faydalı bir besin maddesidir. Bu yüzden sakın sevmiyorum diye yememezlik etmeyin. Özellikle gelişme çağındaki çocuklara bol miktarda balık yedirmeye özen ...
Kalamar Mezesi
Kalamar Mezesi
Kalamar mezesi, çok az kişi tarafından keşfedilebilmiş harika bir meze çeşididir. Kalamar daha çok Akdeniz mutfağında tercih edilen bir balık türüdür. Kalamar ile aslında yapılacak çok farklı lezzetler bulunmaktadır. Bu lezzetlerin başında ise kalama...
Kalamar Nedir
Kalamar Nedir
Kalamar Nedir, Kalamar, sübye, ahtapot, mürekkep balığı bunların hepsi yumuşakçalardan ve kafadanbacaklılar sınıfındandır. Ancak bu türler birbirlerinden hem yapı hem görünüm hem de lezzet açısından birbirinden tamamen farklıdırlar. Kafadanbacaklılar...
Kalamar Salatası
Kalamar Salatası
Kalamar salatası, Türk kültüründe misafire ne kadar çok önem verildiğini hepimiz biliyoruz. Misafire çok değer verilir hatta misafir evin bereketi derler. Misafire önem verildiği gibi Türk kültüründe yemeğin de çok önemli ve büyük bir yeri vardır. Ev...
Kalamar Balığı
Kalamar Balığı
Kalamar balığı, diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kolları vardır. Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır. Keskin ve papağanın gagasına benzer bir gaganın bulunduğu ağzı çev...
Kalamar Güveç
Kalamar Güveç
Kalamar Güveç: Kalamar Akdeniz ve Ege denizinde bolca bulunan bir deniz mahsulüdür. Bu tarifimizde sizler için kalamarı güveçte sebzeli olarak pişirilmesini anlatacağız. Herkesin damak tadı farklı olduğundan bazı sebzeleri arzunuza göre katmayabilirs...
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Terbiyesi
Kalamar terbiyesi, basit bir işlem olmaktadır. Kalamar çoğu kişinin bildiği ancak herkesin tüketmediği balık türlerinden biridir. Genelde restoranlar ya da süpermarketlerin dondurucu kısımlarında hazır paketler halinde görmekteyiz. Kızardığında çıtır...
Kalamar Sosu
Kalamar Sosu
Kalamar Sosu, Genel olarak lüks balık restoranların menülerinde bulunan vazgeçilmez yemeklerdendir. Kalamarların lezzetli tarafı ise kuşkusuz hazırlanışında kullanılan sos ile servisinde kullanılan soslardır. Aksi takdirde hazırlanışında kalamarlar t...

 

Kalamar Türleri
Kalamar Kızartma
Kalamar Nasıl Avlanır
Kalamar Kalori
Kalamar Izgara
Kalamar Pişirme
Kalamar Yemek Caiz Mi
Kalamar Sırtısı
Kalamar Izgara Sosu
Kalamar Kemiği
Kalamar Nasıl Yapılır
Yalancı Kalamar
Kalamar Nasıl Pişirilir
Kalamar
Dondurulmuş Kalamar
Kalamar Dolması
Güveçte Kalamar
Gebelikte Kalamar
Izgara Kalamar
Mayonezli Kalamar Sosu
Kalamar Tava
Kalamar Avı
Fırında Kalamar
Kalamar Mezesi
Kalamar Nedir
Kalamar Salatası
Kalamar Balığı
Kalamar Güveç
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Sosu
Popüler İçerik
Kalamar Nasıl Pişirilir
Kalamar Nasıl Pişirilir
Kalamar nasıl pişirilir, kalamar pek çok kişinin severek tükettiği bir deniz ürünüdür. Özellikle balık sofralarında kalamar tava, kalamar güveç, kalam...
Kalamar
Kalamar
Kalamar, Güzel bir günün akşamında denize sıfır, balık yemek için gittiğiniz bir mekanda artık neredeyse klasikleşmiş bir meze haline gelmiş olan ka...
Dondurulmuş Kalamar
Dondurulmuş Kalamar
Dondurulmuş kalamar; Kalamar mevsimi değilse de dondurulmuş kalamar ile her zaman kalamar tava yapılabilir. Kalamar ayıklamak istemeyenler de bu dondu...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması, Farklı bir dolma tarifi olan kalamar dolması özellikle deniz ürünlerini sevenler için  mutlaka denenip  tadılması gereken bir yemek o...
Güveçte Kalamar
Güveçte Kalamar
Güveçte kalamar, kalamar bir çeşit balık türüdür. Mürekkep balığının bir çeşididir. Kalamar balığı hiç yağ içermemektedir. Bu nedenle diyet listelerin...
Gebelikte Kalamar
Gebelikte Kalamar
Gebelikte kalamar, Bebek bekleyen her anne adayı günlük beslenme programına karşı çok dikkatli olmalıdır. Gebelik sürecinde iken deniz mahsullerini tü...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kalamar Salatası
Kalamar Balığı
Kalamar Güveç
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Sosu
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024