Kalamar Sırtısı

Kalamar Sırtısı

Kalamar Sırtısı, Kalamar insanların sevdiği kadar avcı balıklarında çok sevdiği, peşlerine düştükleri bir balıktır. Fizyonomisi itibariyle avcı balıklara yakalanmamak için zamanının çoğunu saklanarak geçirir. Kalamar sırtısı öbür avcılara taş çıkarırcasına yamyam bir canlıdır. Hatta bu işte o kadar ileri gitmiştir ki, zokayla yakalanan bir balığı bile, tekneye alınmakta geç kalındığı zaman saldırarak oltacıların yalnız kafa bölümünü içeri alabilmesine neden olacak kadar parçalar, bütün kollarını koparır. Bunu genelde 20-30 metre sularda yapar. Muhtemelen daha derin sularda da bulunabilir. Mercan ve sair yemli yakalamada bedenin fırdöndü bölümüne bağlanacak kurşun bölünmez kalamar zokasına arada saldırdığı olur. Nedeni ise yem etrafına toplanan balıkların cazibesine kapılıp gizlendiği yerinden çıkma cesaretini gösterip yakalanmış bir balığa saldırması esnasında, kendine daha iyi gelen zokaya yakalanmasıdır. Fakat esas avlanma şekli bu değildir. Denizde iki cins kalamar bulunur. Bunlardan ilki haziran aylarında görülür acık su kalamarıyla, ekim ayından itibaren, doruk noktasına aralık ayında erişen, sığ su kalamarlarıdır. Açık su kalamarları, kafadan bacaklılara ait halende çözümlenmemiş bir sır olarak, her yıl yerine bir kaç yılda bir avlanılacak kadar kendini gösterir. Böyle yıllarda kilolarca yakalamak mümkündür. Diğer kalamar cinsi hemen her yıl az yada çok avlanır. Tüm gününü saklanarak geçirmekte olan kalamarlar, akşam saatleri yaklaşınca yavaşça saklandıkları yerlerden çıkarak, kıyıya doğru yaklaşırlar. Niyetleri liman içlerine sokulup, sürü gibi olan özellikle gümüş balıklarını yakalamaktır.

Kalamar Sırtısı Avı: Kıyı kalamarlarının iki biçimde gerçekleştirilmesi gereken avı vardır. Bunlardan birincisi, akşam saatlerinde, güneş henüz batmaya başladığı ve battıktan sonrada alaca karanlığa kadar takriben 1 saatlik bölümle, bütün gece devam eden gece saatlerindeki uzun, yorucu ve cesaret, gerektiren etabıdır. Çünkü gece soğuktur, kıyıya kolayca yanaşmayı içerir, uzun mesafeler gitmeyi gerektirir. Kurşun yerine ağır torpil biçiminde,tamamen fosforlu başka bir cins kalamar zokası da kullanabilirsiniz. 20-30 metrelerde nispeten dibi kayalık, takımınızı dibe indiriniz. Çapari yapar gibi, arada kesik ve sert hamleler yaparak yüzeye çıkınız. Bu genelde tahrik olan kalamarlar takımınızı takibe başlayacaklardır. Yüzeye yaklaştıkça hamlelerine başlayacaklar ve nihayetinde ve genelde su üstüne yakın bir kısımda zokalarınızın sudan çıkacağı anda son hamlelerini yapacaklar ve yakalanacaklardır. Kalamarlar kıyıya birkaç metre derinliğe kadar yanaşacaklar ve takımınız artık işe başlayacaktır. Bu kez sadece ana bedenin ucuna, altlarında kurşun bölümü olan nispeten daha iri sırtı zokasını takın. Taşlık Kırmalık limanlık kıyıya paralel olarak, zokanız elli metre geriden gelmek üzere yavaş ve hatta daha az suratte gezmeye başlayınız. Kalamarın vuruşu ağır olamayacaktır. Yani sanki bir poşet takılmışcasına bir vuruş olur. Yavaşça çekmeye başlayınız, hızınızı düşürün. Zira kalamar tek kolundan tutulmuş olabilir. Buna dikkat etmelisiniz, kalamar yerine onun ufak bir bölüm kolunu yakalamış olursunuz. Kalamar gece avıdır. Takımı kıyı kalamarının birinci etabındaki takımla aynıdır. Av bütün gece sürer ve en verimli zamanı, güneş batarken ve doğarken ki zamandır.



Son Güncelleme : 20.04.2021 14:36:39
Kaynakça / İçeriği Geliştiren Uzmanlar
  • Uzm. ömer ateş - 20.04.2021 14:36:39
Kalamar Sırtısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Kalamar Sırtısı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kalamar Sırtısı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Izgara Kalamar
Izgara Kalamar
Izgara Kalamar: Kışın bir hafta sonunu arkadaşlarınızla değerlendirmeyi düşünürken, mangal yapıyorsanız, bu menüye kalamar dahil etmeyi ister misiniz? Kalamar mevsiminin geldiği bu günlerde körpe kalamarları marine yapıp, mangalda ızgara yapmanın ...
Mayonezli Kalamar Sosu
Mayonezli Kalamar Sosu
Mayonezli Kalamar Sosu, kalamarı özellikle ağız tadı ile yemek için mutlaka pişirmeden önce güzel bir şekilde marine ederek hazırlanmalıdır. Ayrıca önceden marine edilerek soslanmış olan kalamarı pişirmeden önce kesinlikle yıkamayın. Çünkü pişireceği...
Kalamar Tava
Kalamar Tava
Kalamar tava, oldukça lezzetli olan ve çok sevilen deniz ürünlerinden bir tanesidir. Ana öğün olarak kolayca sunabileceğiniz kalamar tavayı çocuklarınıza ve sevdiklerinize gönül rahatlığı ile pişirip sunabilirsiniz. Pişirilmesi oldukça kolay ve vitam...
Kalamar Avı
Kalamar Avı
Kalamar avı, yem seçiminin önemli olduğu bir avlanma türüdür. Eğer yem kullanmayacaksak kalamar sırtısı kullanmamız gerekmektedir. Balık avında sık kullanılan sülünes yemi kalamar avı için vazgeçilmez bir yem türüdür. Sülünesi kabuklarından ayırdıkta...
Fırında Kalamar
Fırında Kalamar
Fırında kalamar; daha önce hiç denemeyenlerin mutlaka denemesi gereken bir tariftir. Balık, çok faydalı bir besin maddesidir. bu yüzden sakın sevmiyorum diye yememezlik etmeyin. Özellikle gelişme çağındaki çocuklara bol miktarda balık yedirmeye özen ...
Kalamar Mezesi
Kalamar Mezesi
Kalamar mezesi, çok az kişi tarafından keşfedilebilmiş harika bir meze çeşitidir. Kalamar daha çok Akdeniz mutfağında tercih edilen bir balık türüdür. Kalamar ile aslında yapılacak çok farklı lezzetler bulunmaktadır. Bu lezzetlerin başında ise kalama...
Kalamar Nedir
Kalamar Nedir
Kalamar Nedir, Kalamar, sübye, ahtapot, mürekkep balığı bunların hepsi yumuşakçalardan ve kafadanbacaklılar sınıfındandır. Ancak bu türler birbirlerinden hem yapı, hem görünüm, hem de lezzet açısından birbirinden tamamen farklıdırlar. Kafadanbacaklıl...
Kalamar Salatası
Kalamar Salatası
Kalamar salatası, Türk kültüründe misafire ne kadar çok önem verildiğini hepimiz biliyoruz. Misafire çok değer verilir hatta misafir evin bereketi derler. Misafire önem verildiği gibi Türk kültüründe yemeğin de çok önemli ve büyük bir yeri vardır. Ev...
Kalamar Balığı
Kalamar Balığı
Kalamar balığı, Diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kolları vardır. Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır. Keskin ve papağanın gagasına benzer bir gaganın bulunduğu ağzı çev...
Kalamar Güveç
Kalamar Güveç
Kalamar Güveç: Kalamar Akdeniz ve Ege denizinde bolca bulunan bir deniz mahsulüdür. Bu tarifimizde sizler için kalamarı güveçte sebzeli olarak pişirilmesini anlatacağız. Herkesin damak tadı farklı olduğundan bazı sebzeleri arzunuza göre katmaya bilir...
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Terbiyesi
Kalamar terbiyesi, basit bir işlem olmaktadır. Kalamar çoğu kişinin bildiği ancak herkesin tüketmediği balık türlerinden biridir. Genelde restaurantlar yada süpermarketlerin dondurucu kısımlarında hazır paketler halinde görmekteyiz. Kızardığında çıtı...
Kalamar Sosu
Kalamar Sosu
Kalamar Sosu, Genel olarak lüks balık restaurantların menülerinde bulunan vazgeçilmez yemeklerdendir. Kalamarların lezzetli tarafı ise kuşkusuz hazırlanışında kullanılan sos ile servisinde kullanılan soslardır. Aksi takdirde hazırlanışında kalamarla...

 

Kalamar Türleri
Kalamar Kızartma
Kalamar Nasıl Avlanır
Kalamar Kalori
Kalamar Izgara
Kalamar Pişirme
Kalamar Yemek Caiz Mi
Kalamar Sırtısı
Kalamar Izgara Sosu
Kalamar Kemiği
Kalamar Nasıl Yapılır
Yalancı Kalamar
Kalamar Nasıl Pişirilir
Kalamar
Dondurulmuş Kalamar
Kalamar Dolması
Güveçte Kalamar
Gebelikte Kalamar
Izgara Kalamar
Mayonezli Kalamar Sosu
Kalamar Tava
Kalamar Avı
Fırında Kalamar
Kalamar Mezesi
Kalamar Nedir
Kalamar Salatası
Kalamar Balığı
Kalamar Güveç
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Sosu
Popüler İçerik
Kalamar Nasıl Pişirilir
Kalamar Nasıl Pişirilir
Kalamar nasıl pişirilir, kalamar pek çok kişinin severek tükettiği bir deniz ürünüdür. Özellikle balık sofralarında kalamar tava, kalamar güveç, kalam...
Kalamar
Kalamar
Kalamar, Güzel bir günün akşamında denize sıfır, balık yemek için gittiğiniz bir mekanda artık neredeyse klasikleşmiş bir meze haline gelmiş olan ka...
Dondurulmuş Kalamar
Dondurulmuş Kalamar
Dondurulmuş kalamar; Kalamar mevsimi değilse de dondurulmuş kalamar ile her zaman kalamar tava yapılabilir. Kalamar ayıklamak istemeyenler de bu dondu...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması, Farklı bir dolma tarifi olan kalamar dolması özellikle deniz ürünlerini sevenler için mutlaka denenip tadılması gereken bir yemek o...
Güveçte Kalamar
Güveçte Kalamar
Güveçte kalamar, kalamar bir çeşit balık türüdür. Mürekkep balığının bir çeşididir. Kalamar balığı hiç yağ içermemektedir. Bu nedenle diyet listelerin...
Gebelikte Kalamar
Gebelikte Kalamar
Gebelikte kalamar, Bebek bekleyen her anne adayı günlük beslenme programına karşı çok dikkatli olmalıdır. Gebelik sürecinde iken deniz mahsullerini tü...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kalamar Salatası
Kalamar Balığı
Kalamar Güveç
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Sosu
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2021