Dondurulmuş Kalamar Tarifi ve Malzemeleri
15 Temmuz 2024

Dondurulmuş Kalamar Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Kalamar

Dondurulmuş kalamar, mevsim dışı zamanlarda da kalamar tava yapmanın pratik bir yoludur. Kalamar temizlemek istemeyenler, dondurulmuş ürünlerden faydalanabilirler. Semt balıkçıları kalamarı temizleyerek satsa da, kalamarı bütün alıp kendi yöntemlerinizle hazırlayabilirsiniz. Kalamar yapmak, bilinenin aksine zor değildir. Bazı püf noktalarına dikkat ettiğinizde, restoranlarda yediğiniz gibi çıtır çıtır ve içi yumuşacık kalamarı evinizde de yapabilirsiniz. Kalamar kızartmasının çıtır çıtır olması için, buzdolabında beklettiğiniz soğuk kızartma hamuruna batırarak kızartabilirsiniz.

Dondurulmuş Kalamarın Hazırlanması

Dondurulmuş kalamarları bir gün önceden derin dondurucudan çıkarıp çözülmeleri için buzdolabına koymalısınız. Dondurulmuş gıdalarda, sağlıklı olmasını ve bakteri ürememesini sağlamak için dondurma işleminin mümkün olan en kısa sürede, buzunu çözdürme işleminin ise donma ısısına yakın derecede ve uzun sürede yapılması gerekmektedir. Bu nedenle çözülme işleminin oda ısısında veya başka yöntemlerle değil, buzdolabında yapılması en sağlıklısıdır.

Malzemeler

Dondurulmuş Kalamarı Yumuşatmak İçin

  • 500 gram dondurulmuş kalamar
  • Bir şişe maden suyu
  • Yarım su bardağı süt
  • Bir çay kaşığı tuz
  • Bir çay kaşığı şeker

Kızartma Hamuru İçin

  • 6-7 çorba kaşığı beyaz un
  • Bir şişe maden suyu
  • 2 adet yumurta
  • Bir çay kaşığı tuz
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • 3 çorba kaşığı un
  • Yeterince kızartma yağı

Dondurulmuş Kalamar Nasıl Yapılır?

Buzu çözülen kalamarları güzelce yıkayın. Bir şişe maden suyu, süt ve şekeri ilave edip güzelce karıştırın. Marine edilen kalamarları buzdolabında, akşamdan sabaha kadar bekletin. Kızartma hamuru için, büyük bir kâsede yumurtaları çırpın. Unu da ekleyip çırpmaya devam edin. Tuz ve karabiberi de ekledikten sonra maden suyunu da ekleyin ve yavaşça çırparak, bozadan biraz daha koyu bir kıvamda hamur elde edin. Kızartma hamurunu buzdolabında iki saat kadar dinlendirin. Soğuk kızartma hamuru, kızartmanın çıtır çıtır olmasını sağlar.

Tavaya yağı koyup ocakta iyice kızdırın. Yumuşaması için beklettiğiniz kalamarları marineden alıp kâğıt havlu arasında kurutun. Üç çorba kaşığı unu üzerine dökerek iyice harmanlayıp unlayın ve fazla unu silkeleyin. Unlanmış kalamarları soğuk kızartma hamuruna iyice batırıp malzemeye buladıktan sonra, kızgın yağa atarak kızartın. Kevgir kullanarak yağdan aldığınız kalamarları, servis tabağına kâğıt havlu koyarak fazla yağını alın. Kâğıt havlu yerine kâğıt kullanmanız tavsiye edilir, çünkü kâğıt havlu yağı çekince şişer ve kalamarların alt tarafı yumuşar. Kalamar sosu, yani tarator sos eşliğinde servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Karanı

12 Temmuz 2024 Cuma

Dondurulmuş kalamarın çözülmesi ve hazırlanması gerçekten bu kadar uzun mu sürüyor? Kalamarı çıkartır çıkartmaz kullanmak sakıncalı mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Karanı,

Dondurulmuş kalamarın çözülme süresi biraz zaman alabilir, bu doğru. Çözülme süresi, kalamarın büyüklüğüne ve bulunduğu ortamın sıcaklığına bağlı olarak değişebilir. Genellikle, dondurulmuş deniz ürünlerinin buzdolabında yavaş yavaş çözülmesi tavsiye edilir. Bu hem daha güvenli hem de kalamarın dokusunun ve lezzetinin korunması açısından önemlidir.

Kalamarı çıkartır çıkartmaz kullanmak sakıncalı olabilir, çünkü bu durum bakteri üremesine yol açabilir ve yemeğin lezzetini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, kalamarı önceden plan yaparak buzdolabında çözdürmek en iyisidir.

Sevgiler,
[Your Name]

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kalamar Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Tarifi ve Malzemeleri

Editörün Seçtiği

Kalamar Yemek Caiz mi?

Kalamar Yemek Caiz mi?

İlginizi Çekebilir

Kalamar Kemiği Önemi

Kalamar Kemiği Önemi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dev Kalamarların İlk Keşfedilişi

Dev Kalamarların İlk Keşfedilişi

Izgara Kalamar Tarifi ve Malzemeleri

Izgara Kalamar Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Sote Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Sote Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Kalamar Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Kalamar Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kalamar Terbiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Terbiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dondurulmuş Kalamar Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Kalamar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kalamar Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Sosu Tarifi ve Malzemeleri