Kalamar Nasıl Temizlenir
Kalamar nasıl temizlenir sorusunun cevabını bu makalemizde detaylı bir şekilde ele alacağız. Kalamar temizlemenin inceliklerini ve püf noktalarını sizlerle paylaşacağız. Birçok kişi kalamar temizlemeyi zor ve zahmetli bir iş olarak düşünse de aslında bu işlem oldukça basit ve zahmetsizdir. Kalamarda temizlenmesi gereken kısımlar kalamarın iç organları ve etinin yüzeyini kaplayan zar kısmıdır. Dışarıdan kırmızı, pembe veya farklı renklerde görülen kalamarın yenilen kısmı beyaz olan iç tarafıdır.
Kalamar Temizlemenin Yolları
- İlk olarak, kalamarın kanatlarından tutup çekiyoruz ve kanatları gövdeden ayırıyoruz. Kalamarın kanatları gövde ile doğrudan bağlantılı olmadığı için kolayca ayrılabilir ve kanadıyla birlikte temizlenmesi gereken zarlı kısım da gelecektir. Kalamarın kanadı yenilebilir bölgelere dahildir ve kanatları da zarlardan temizlememiz gerekmektedir.
- Kalamarın baş kısmından tutarak çekiyoruz. Bu şekilde gövdesinin içindeki organlar dışarıya çıkacaktır. Kafasını atmayın çünkü kalamarın en lezzetli kısmı kafası ve kollarıdır. Kalamarın kafasını aldıktan sonra gövde kısmının ucundan bastırınca dışarı jelatinimsi bir kemiğin çıktığı görülecektir. Bunu çekerek çıkarıyoruz çünkü bu kıkırdak kalamarın tek kemiğidir ve yenilmez. Organları çıkarırken kalamarın mürekkep kesesi patlayabilir ve etrafa mürekkep bulaşabilir. Bu durum sorun teşkil etmez, endişelenmenize gerek yoktur.
- Organlarını çıkarıp attığımız kalamarın et kısımlarının üzerini kaplayan zarı temizliyoruz. Kalamarın üzeri beyaz olana ve elle tutulan zar kalmayana kadar temizlemeye devam ediyoruz. İşleme devam ettikçe gövde ve kanatların iyice ortaya çıktığı görülecektir. Daha sonra kalamarı ters çevirip gövdenin içini temizlemeye başlıyoruz. Kalamar yumuşak bir yapıya sahip olduğu için parmağımızla uç kısmından dürterek rahatlıkla ters çevrilebilir. Gövdenin ters ve düzündeki zarları temizledikten sonra kanatlarındaki zarları da aynı şekilde temizliyoruz. Daha sonra kafa kısmında ve kollarında bulunan küçük misket şeklindeki dişleri çıkarıp atıyoruz. Kafasında ense kısmında bulunan sert kısımları da çıkarıp atıyoruz. Gözlerini kafadan ayırıp attıktan sonra kollardaki zarları da temizleyip kalamarı istediğimiz şekilde parçalara ayırarak pişirmeye hazır hale getiriyoruz.
Ekstra Bilgiler
Kalamar temizlerken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta daha vardır: - Kalamarı temizlerken soğuk su kullanın. Bu, etin tazeliğini koruyarak daha lezzetli olmasını sağlar.
- Kalamarın zarını temizlerken dikkatli olun, zarı tamamen çıkarmak daha yumuşak ve lezzetli bir sonuç elde etmenizi sağlar.
- Kalamarın mürekkep kesesine dikkat edin. Patlaması durumunda mürekkep, ellerinize ve çevreye bulaşabilir; bu durumda eldiven kullanmanızı öneririz.
Kalamarı doğru şekilde temizlediğinizde, deniz ürünleriyle yapacağınız yemekler hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olacaktır. Kalamar temizleme işlemini birkaç kez denedikten sonra, bu işi çok daha hızlı ve pratik bir şekilde yapabileceksiniz. |