Mürekkep Balığı Kalamar

Mürekkep Balığı Kalamar

Mürekkep balığı kalamar; Kalamar ve mürekkep balığı deniz omurgasızlarının yumuşakçalar cinsinden olan kafadanbacaklılar sınıfına aittir. Her ikisi de farklı türlerdir. mürekkep balığı ve kalamar Decapoda takımına ait olup on adet kolları olan canlılardır. Bu sebepten ötürüde kalamar her daim mürekkep balığı ile karıştırılmaktadır. Mürekkep balığının tüm çeşitleri ayrı ayrı eşeylere sahiptir. Solunum olarak solungaç solunumu yaparlar ve ağız bölgesinden çıkan on adet kollara sahiptirler. Bu kollardan ikisi diğerlerine göre daha uzun olup bu balıkların boyları on yedi cm ile on yedi metre arasında değişkenlik gösterir. Ortalama büyüklüklükleri ise altmış cm civarındadır. Kalamar ise, tıpkı boynuzsu bir iç kavkıya sahip bir balık çeşididir. Yine kalamarın da on ayağından ikisi diğerlerinin iki kat uzunluğunda olup, Türkiye'nin Karadeniz hariç tüm denizlerinde vardır. Denizlerimizde bulunan kalamara ait tek tür Avrupa kalamarı olarak da bilinen Loligo Vulgaris' tir. Bu kalamarların boyutları minimum otuz cm ile iki metre arasında değişkenlik göstermektedir. Kalamarın insanoğluna saldırma özelliği yok denecek kadar düşük düzeydedir. ayrıca kalamar balığının büyük boyutlarında olanlar korktuğunda mürekkebini püskürterek kendini savunmaya çalışarak kurtarmaya çalışır bu arada bir metreden büyük olanlarının saldırı ölümle sonuçlanabilmektedir.

Mürekkep balığı ve kalamarın karıştırılmasının en büyük nedenleri;
  • İkisininde on kolu olması,
  • İkisinde de mürekkep bulunması,
  • İkisininde korunma silahı mürekkebidir.
Mürekkep balığı ve kalamarı birbirinden ayıran özellikleri;

mürekkep balığının en çok bilinen özelliklerinden birisi vücutlarında bulunan ve içeriğinde kalsiyumdan oluşan kemiksi bir yapı bulunmasıdır. Bu kemiksi kalsiyum yapısından ötürü kafes kuşlarının beslenmesinde kullanılmaktadır.Bunun sebebi de kafes kuşlarının ihtiyaç duyduğu kalsiyumu karşılamasıdır. Kafes kuşları mürekkep balıklarını rahatlıkla kemirebildiklerinden ötürü kafes kuşları için çok faydalıdır. Ayrıca bir diğer özelliği de mürekkep balığının Sepia türüne ait olanlarının kahverengi renkte mürekkeplerinin olması tarihte yazı yazmak için kullanılmıştır. Günümüzde ise bu mürekkep, resim düzenlemelerinde ve dijital fotoğrafçılıkta kullanılan teknolojik alanlarında resimleri kahverengiye çevirmede kullanılmaktadır. Hatta bu uygulamanın ismi de balığın adı olan Sepia verilmiştir.

Kalamar ise; mürekkep balıklarına benzeyen özelliklerinden ötürü halk arasında genç formu gibi adlandırılsa da aslında mürekkep balığından çok farklı özelliklere sahip ayrı bir balıktır. Kalamardaki iki kolun uzunluğu diğerlerinin iki kat uzunluğunda olur. Vücutların üzerinde bulunan ve manto adı verilen kas tabakası sayesinde denizdeki suyu sıkıştırarak püskürtür. Böylelikle suda hareketi kolaylıkla gerçekleştirir. Hatta ve hatta bu özelliği sayesinde suyun üzerinde sıçramalar bile gerçekleştirir. Tehlike anlarında vücudunda bulunan mürekkebi salarak gizlenme yoluna giderler. Kalamarın sofralarda tüketilen türü Türkiye'de en çok Loligo Vulgaris' tir. Özellikle restoranların çok tercih ettiği bir çeşittir. Kalamarların bir diğer özelliği ise efsanelere konu olan Architeuthis familyasının boylarının yirmi metreye kadar ulaşmasıdır.

Mürekkep balığı kalamar, iki farklı balık türü olup özelliklerinden bir kaç tanesinin benzerliğinin dışında çok farklı balıklar olmasıdır. Halen bir çok kültürde ikisinin tek balık zannedildiği bilinmektedir. Bu iki balığın farklı balıklar olduğunun anlaşılabilmesi için balıklar hakkında geniş bir bilgiye sahip olunması gerekmektedir.
Son Güncelleme : 13.04.2021 21:18:12
Kaynakça / İçeriği Geliştiren Uzmanlar
  • Uzm. perihan ateş - 13.04.2021 21:18:12
Mürekkep Balığı Kalamar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Mürekkep Balığı Kalamar Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Mürekkep Balığı Kalamar"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Izgara Kalamar
Izgara Kalamar
Izgara Kalamar: Kışın bir hafta sonunu arkadaşlarınızla değerlendirmeyi düşünürken, mangal yapıyorsanız, bu menüye kalamar dahil etmeyi ister misiniz? Kalamar mevsiminin geldiği bu günlerde körpe kalamarları marine yapıp, mangalda ızgara yapmanın ...
Mayonezli Kalamar Sosu
Mayonezli Kalamar Sosu
Mayonezli Kalamar Sosu, kalamarı özellikle ağız tadı ile yemek için mutlaka pişirmeden önce güzel bir şekilde marine ederek hazırlanmalıdır. Ayrıca önceden marine edilerek soslanmış olan kalamarı pişirmeden önce kesinlikle yıkamayın. Çünkü pişireceği...
Kalamar Tava
Kalamar Tava
Kalamar tava, oldukça lezzetli olan ve çok sevilen deniz ürünlerinden bir tanesidir. Ana öğün olarak kolayca sunabileceğiniz kalamar tavayı çocuklarınıza ve sevdiklerinize gönül rahatlığı ile pişirip sunabilirsiniz. Pişirilmesi oldukça kolay ve vitam...
Kalamar Avı
Kalamar Avı
Kalamar avı, yem seçiminin önemli olduğu bir avlanma türüdür. Eğer yem kullanmayacaksak kalamar sırtısı kullanmamız gerekmektedir. Balık avında sık kullanılan sülünes yemi kalamar avı için vazgeçilmez bir yem türüdür. Sülünesi kabuklarından ayırdıkta...
Fırında Kalamar
Fırında Kalamar
Fırında kalamar; daha önce hiç denemeyenlerin mutlaka denemesi gereken bir tariftir. Balık, çok faydalı bir besin maddesidir. bu yüzden sakın sevmiyorum diye yememezlik etmeyin. Özellikle gelişme çağındaki çocuklara bol miktarda balık yedirmeye özen ...
Kalamar Mezesi
Kalamar Mezesi
Kalamar mezesi, çok az kişi tarafından keşfedilebilmiş harika bir meze çeşitidir. Kalamar daha çok Akdeniz mutfağında tercih edilen bir balık türüdür. Kalamar ile aslında yapılacak çok farklı lezzetler bulunmaktadır. Bu lezzetlerin başında ise kalama...
Kalamar Nedir
Kalamar Nedir
Kalamar Nedir, Kalamar, sübye, ahtapot, mürekkep balığı bunların hepsi yumuşakçalardan ve kafadanbacaklılar sınıfındandır. Ancak bu türler birbirlerinden hem yapı, hem görünüm, hem de lezzet açısından birbirinden tamamen farklıdırlar. Kafadanbacaklıl...
Kalamar Salatası
Kalamar Salatası
Kalamar salatası, Türk kültüründe misafire ne kadar çok önem verildiğini hepimiz biliyoruz. Misafire çok değer verilir hatta misafir evin bereketi derler. Misafire önem verildiği gibi Türk kültüründe yemeğin de çok önemli ve büyük bir yeri vardır. Ev...
Kalamar Balığı
Kalamar Balığı
Kalamar balığı, Diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kolları vardır. Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır. Keskin ve papağanın gagasına benzer bir gaganın bulunduğu ağzı çev...
Kalamar Güveç
Kalamar Güveç
Kalamar Güveç: Kalamar Akdeniz ve Ege denizinde bolca bulunan bir deniz mahsulüdür. Bu tarifimizde sizler için kalamarı güveçte sebzeli olarak pişirilmesini anlatacağız. Herkesin damak tadı farklı olduğundan bazı sebzeleri arzunuza göre katmaya bilir...
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Terbiyesi
Kalamar terbiyesi, basit bir işlem olmaktadır. Kalamar çoğu kişinin bildiği ancak herkesin tüketmediği balık türlerinden biridir. Genelde restaurantlar yada süpermarketlerin dondurucu kısımlarında hazır paketler halinde görmekteyiz. Kızardığında çıtı...
Kalamar Sosu
Kalamar Sosu
Kalamar Sosu, Genel olarak lüks balık restaurantların menülerinde bulunan vazgeçilmez yemeklerdendir. Kalamarların lezzetli tarafı ise kuşkusuz hazırlanışında kullanılan sos ile servisinde kullanılan soslardır. Aksi takdirde hazırlanışında kalamarla...

 

Kalamar Türleri
Kalamar Kızartma
Kalamar Nasıl Avlanır
Kalamar Kalori
Kalamar Izgara
Kalamar Pişirme
Kalamar Yemek Caiz Mi
Kalamar Sırtısı
Kalamar Izgara Sosu
Kalamar Kemiği
Kalamar Nasıl Yapılır
Yalancı Kalamar
Kalamar Nasıl Pişirilir
Kalamar
Dondurulmuş Kalamar
Kalamar Dolması
Güveçte Kalamar
Gebelikte Kalamar
Izgara Kalamar
Mayonezli Kalamar Sosu
Kalamar Tava
Kalamar Avı
Fırında Kalamar
Kalamar Mezesi
Kalamar Nedir
Kalamar Salatası
Kalamar Balığı
Kalamar Güveç
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Sosu
Popüler İçerik
Kalamar Nasıl Pişirilir
Kalamar Nasıl Pişirilir
Kalamar nasıl pişirilir, kalamar pek çok kişinin severek tükettiği bir deniz ürünüdür. Özellikle balık sofralarında kalamar tava, kalamar güveç, kalam...
Kalamar
Kalamar
Kalamar, Güzel bir günün akşamında denize sıfır, balık yemek için gittiğiniz bir mekanda artık neredeyse klasikleşmiş bir meze haline gelmiş olan ka...
Dondurulmuş Kalamar
Dondurulmuş Kalamar
Dondurulmuş kalamar; Kalamar mevsimi değilse de dondurulmuş kalamar ile her zaman kalamar tava yapılabilir. Kalamar ayıklamak istemeyenler de bu dondu...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması, Farklı bir dolma tarifi olan kalamar dolması özellikle deniz ürünlerini sevenler için mutlaka denenip tadılması gereken bir yemek o...
Güveçte Kalamar
Güveçte Kalamar
Güveçte kalamar, kalamar bir çeşit balık türüdür. Mürekkep balığının bir çeşididir. Kalamar balığı hiç yağ içermemektedir. Bu nedenle diyet listelerin...
Gebelikte Kalamar
Gebelikte Kalamar
Gebelikte kalamar, Bebek bekleyen her anne adayı günlük beslenme programına karşı çok dikkatli olmalıdır. Gebelik sürecinde iken deniz mahsullerini tü...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kalamar Salatası
Kalamar Balığı
Kalamar Güveç
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Sosu
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2021